Kategórie

Ako má byť odetý kuchár?

Zverejnené: 2019-04-30 10:38:51
Kategórie:

Dokonca ani najlepší dizajn a najprofesionálnejšie servírky neurobia toľko, ako šéfkuchár s jeho veľkolepým jedlom. Kuchár by sa mal prezentovať profesionálne, a to aj na školeniach alebo kuchárskych súťažiach. Aké sú najdôležitejšie prvky ošatenia šéfkuchára?

Kuchársky kabát

Podobne ako hasič alebo policajt má aj kuchár svoju uniformu. A tou je biely kuchársky kabát. Plní dôležitú funkciu nielen estetickú, ale predovšetkým bezpečnostnú. Gastronomický odev musí spĺňať normy BOZP, aby sa predišlo nepredvídateľným dôsledkom pri práci v kuchyni. Odev kuchára je zvyčajne vyrobený z ľanového alebo džínsového materiálu. Je zakázané používať oblečenie vyrobené z horľavých materiálov.

Estetika a komfort

Personál reštaurácie je neustále na očiach hostí, a preto by sa mal prezentovať bezchybne. Kuchár vykonáva svoju prácu v miestnosti, kde nie je vidieť, ale neznamená to, že nemusí vyzerať profesionálne. Kuchársky odev podľa štandardov BOZP nemusí vyzerať zle. Výber sortimentu v klasickom aj modernom štýle umožňuje každej reštaurácii kúpiť oblečenie pre pracovníkov, ktoré bude vždy vyzerať pôsobivo. Rovnako tak musí byť kuchárske oblečenie veľmi dobre dopasované a pohodlné.

V každej dobrej reštaurácii stretneme kuchára oblečeného v bielom. Prečo práve táto farba? Predovšetkým budí pocit estetiky a je symbolom čistoty. Bohužiaľ sú na bielom materiáli vidieť všetky škvrny a fľaky, ktoré vznikajú počas prípravy jedla. Niekedy sa stáva, že si chce hosť reštaurácie pohovoriť so šéfkuchárom, ktorý musí prísť do miestnosti v snehovo bielej uniforme. Aby sa vyhol maléru, mal by v kuchyni vždy nosiť zásteru, ktorá ho ochráni pred akýmkoľvek znečistením.

Ďalšie prvky kuchárskeho odevu

Profesionálne pracovné odevy musia byť navrhnuté v súlade s požiadavkami daných profesií. Niektoré reštaurácie nedávajú kuchárom kompletný odev, ale napríklad iba šéfkuchársky kabát, zásteru a kuchársku čiapku. Ide nepochybne o veľmi dôležité súčasti oblečenia. Kuchársky kabát je základ, zástera chráni kabát pred zašpinením a čiapky chránia vlasy alebo zastavujú pot na čele. V reštauráciách, ktoré venujú menšiu pozornosť stylingu, nosia kuchári na hlavách šatky. Najdôležitejšie však je, aby pokrývka hlavy plnila svoju dôležitú úlohu.

Kuchársky odev to sú tiež pohodlné nohavice, ktoré neobmedzujú v pohybe. Pokiaľ ich reštaurácia poskytuje, sú väčšinou biele, žehlené po krajoch. Veľmi dôležitá počas práce je pre kuchára jeho obuv. Musí mať protišmykovú podrážku. V prípade veľkého počtu zákazníkov sa ľudia, ktorí pracujú v kuchyni, pohybujú veľmi dynamicky a aj to najmenšie pošmyknutie môže spôsobiť pád horúcej panvice alebo poranenie druhej osoby.

Kuchár po náročnom dni v reštaurácii môže odhodiť svoje kuchárske oblečenie a dopriať si pohodlné oblečenie. Väčšinou kuchársky odev vymení na menej formálne oblečenie, ako sú džínsy a tričko. Avšak, každý dobrý predstaviteľ svojej profesie sa úplne nevzdáva svojej vášne mimo prácu. Kuchár telom aj dušou bude mimo pracoviska vždy venovať pozornosť prvkom súvisiacim s jeho profesiou. Kuchár musí byť gurmánom prikladajúcim dôležitosť aj najmenším detailom, takže aj počas romantickej večere si všimne spôsob, akým sú pokrmy podávané, ich vôňu, korenia a spôsob prípravy. Ak neignoruje svojho partnera pri stole - nie je na tom nič zlé!

Kuchári, ktorí sa považujú za najlepších vo svojej profesii, sa určite chcú pochváliť svojím odborom. A ako na seba najlepšie upútať pozornosť? Samozrejme vďaka tričkám s vtipným motívom. Aj kuchári sa ich dočkali. Texty je potrebné brať s humorom, čo kuchárom dozaista nie je cudzie.

Zdieľajte tento obsah

Pridať komentár

 (http://)

PayPal