Kategórie

Ako sa pripraviť na výlet do hôr?

Zverejnené: 2020-07-29 09:09:14
Kategórie:

Začiatočníci i profesionáli

Slovensko majú jednu veľkú výhodu a tou je rozmanitosť krajiny. Nájdeme tu nielen nespočetné množstvo rybníkov, jazier, riek, nádherných historických miest, odľahlých kútov, ale aj rôzne vrchoviny a predovšetkým hory. Tie sa ťahajú ako pohraničné pásmo okolo celej republiky a tvoria akúsi "hradbu". A aj medzi horami si môžeme vybrať - strmé pieskovcové skaly alebo jemné línie kopcov? Naše najvyššie pohoria so všetkými krásami severskej tajgy alebo hlboké lesy Beskýd? Je naozaj na každom, aké hory si zvolíte, dôležité je ale poriadne sa pripraviť. A na čo teda konkrétne nezabudnúť?

Tatra mountains - passion - pánske a dámske tričko s potlačou

Pohodlná obuv. O tom niet pochýb. Nie je nič horšie ako si na dovolenku, ktorú mienite stráviť pešími túrami, vziať úplne nové nevyšľapané topánky, a rovnako tak obuv, ktorá sa skôr hodí do mesta na korzo so zmrzlinou. Vyberajte starostlivo, verte, že s odrenými pätami je potom nepríjemný každý meter na vašej pešej trase.

Lekárnička. S tým súvisí bod č. 2., nezabudnite si zbaliť aspoň základnú výbavu - lieky na bolesť, dezinfekciu, elastické ovínadlo a tiež veľa náplastí. Sami by ste nikdy neverili tomu, koľkokrát to všetko budete potrebovať.

Mapa a nabitý mobil. Možno, že nechodíte sami, aj keď aj takí dobrodruhovia sa nájdu. Nie je teda preto dôvod obávať sa nejakých ťažkostí. Opak je pravdou. Horskí záchranári by mohli rozprávať, ako často sa stane, že sa nám vybije mobil alebo sa jednoducho stratíme. Áno, aj v dobe mobilných máp, GPS navigácii a perfektného značenia. A keď sa nám vybije mobil, pomoci sa nedovoláte. Verte tomu, že na hrebeňoch hôr je v noci naozaj tma, pretože tu jednoducho neexistuje žiadne verejné osvetlenie ako v meste.

Dobré oblečenie. Posledný a veľmi dôležitý bod. Iste, oblečenie by sa vám malo páčiť, ale to v prípade horskej túry nie je to najdôležitejšie. Dôležitá je funkčnosť a tiež to, aby ste boli pripravení na všetky prípady - dážď, vietor, slnko i mraky. Dobré je vrstviť tenkej vrstvy a tiež kvalitné materiály, aj keď aj bavlna si tu príde na svoje - dobre odvádza pot a "dýcha". Skúste tak napríklad štýlové tričká z nášho e-shopu s potlačou motívu hôr! Štýlovosť tak nestratíte, navyše budete mať na seba parádny kúsok, v ktorom vám bude veľmi príjemne :)

Hory volajú - musím ísť - keramický hrnček s potlačou

Zdieľajte tento obsah

Pridať komentár

 (http://)

PayPal